banner-impostosL’IBI baixarà en 6 punts a 0,58% el tipus més baix de la sèrie històrica.

L’Ajuntament de Potries va aprovar en el plenari ordinari celebrat el 29 de setembre la rebaixa del tipus impositiu dels IBI-Urbana, tal com ja va anunciar l’equip de govern al més de juliol. Aquesta rebaixa, que suposa una reducció impositiva, anirà acompanyada també de la creació de bonificacions en la “contribució urbana” per a famílies nombroses.

A més a més, s’inclouen altres bonificacions per als habitatges que instal·len sistemes d’aprofitament energètic solar, ja siga per a calefacció o per a abastiment elèctric, seguint l’estratègia determinada dins el Pacte de les Alcaldies per l’Energia i el Canvi Climàtic, al qual l’Ajuntament de Potries està subscrit.

Les previsions de l’Ajuntament són que a la rebaixa general del tipus impositiu, que se situa en el 0,58% essent el tipus més baix de la sèrie històrica de Potries, caldrà afegir l’efecte de les bonificacions, la qual cosa suposarà la reducció d’aproximadament el 10% del total de recaptació de l’IBI; és a dir, al voltant de 30.000 euros.

Aquesta mesura ha sigut possible, entre altres coses, gràcies a la rebaixa dels costos dels préstecs que s’està produint per l’amortització anticipada. De fet, l’Ajuntament de Potries va realitzar la setmana passada una amortització anticipada de 110.000 euros de préstecs, i té previst realitzar una altra abans de final d’any de 40.000 més, afegits a les que ja estaven previstes inicialment.

Del 109% al 40% de endeutament

De fet, l’Ajuntament de Potries ha reduït en menys de 2 anys l’endeutament de 743.000 € en 2014 a 382.000 € a data actual, és a dir, quasi a la meitat, i encara es preveu reduir més la xifra fins a finals d’any, arribant al situar-se ja per baix del 40% dels recursos ordinaris.

Aquest fet permetrà que l’any vinent els costos dels préstecs es reduïsquen en més de 30.000 euros anuals respecte a aquest any, permetent absorbir la reducció de l’IBI proposada i traslladant al veïnat l’estalvi de forma directa.

L’Alcaldessa, Assumpta Domínguez, explicava al plenari que: “Per accedir a l’Ajuntament, explicàrem a les nostres veïnes i els nostres veïns que teníem un pla econòmic clar que ens permetria reduir l’endeutament d’una forma considerable, i que això, a més a més, ens permetria augmentar el nivell de serveis sense apujar els importos. Amb aquestes actuacions, demostrem no sols que era un pla econòmic realista i treballat, sinó que era prudent, perquè hem pogut fer encara més: reduir l’endeutament en un 50%, millorar els serveis, i encara així abaixar els importos, tan sols en 2 anys”.